August 3, 20200234 575.717 | 0371 078 783 rmn.test@yahoo.com

Despre noi

Home / Despre noi

VALORILE NOASTRE

Angajament pentru servicii de calitate
Integritate şi etică
Respect şi corectitudine faţă de clienţi
Muncă în slujba vieţii, a sănătăţii şi frumuseţii

REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA

RMN TEST BACAU vă oferă cele mai bune servicii de imagistică prin rezonanţă magnetică realizate cu ajutorul unui aparat de ultima generaţie, un Magnetom Essenza marca Siemens de 1,5T achiziţionat la jumătatea anului 2010, aparat care oferă cele mai noi posibilităţi de investigaţii existente. Rezultatele vor fi interpretate de către o echipa medicală de excepţie cu vastă experienţă în domeniu şi supraspecializări la unele dintre cele mai renumite centre de profil din străinatate

Dr. Ligia Opris – Timişoara
Dr. Ileana Olguţa Rizea – Bucuresti

De asemenea, centrul beneficiază de transmiterea rapidă a informaţiilor prin sistemul PACS (Picture Archiving and Communication System) şi retrimiterea rezultatelor în termen de 24-48 de ore de la data efectuării (în funcţie de complexitatea cazurilor examinate).

Ce este RMN

Ce este rezonanţa magnetică (RMN)?

            Este una dintre cele mai avansate tehnici imagistice neirandiante si neinvazive care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale tuturor regiunilor anatomice si ale organelor, de multe ori mai eficienta decat tomografia computerizata. IRM-ul sau  RMN-ul (dupa cum mai este cunoscut) poate sa puna un diagnostic corect si rapid pe baza caruia medicul alege un tratament adecvat.
IRM foloseşte combinaţia dintre un câmp magnetic intens şi omogen şi unde radio cu frecvenţe specifice pentru a vizualiza  la o claritate şi rezoluţie superioare, structurile interne ale organismului uman.
Tehnica IRM este o metoda imagistica ce nu foloseste radiatia X ci foloseste proprietatile protonilor de hidrogen (H+) din corpul omenesc, care este format in proportie de peste 90% din apa. Rezonanta reprezinta schimbul de energie intre doua sisteme ce oscileaza cu aceeasi frecventa. Undele utilizate sunt unde de radiofrecventa (RF cu intensitate cuprinsa intre 1 si 100MHz). Este vorba de o tehnica de imagistica sectionala multiplanara care prezinta capacitatea de a achizitiona imagini 2D in oricare din cele trei planuri fundamentale (axial, sagital, coronal), oblice sau imagini tridimensionale 3D, cu un contrast optim intertisular.

Magnetul este intotdeauna activ, “puterea” sa fiind foarte mare, putand atrage o cheie din fier masiv de 25 cm de la o distanta mai mare de 7 m. Din aceasta cauza, orice obiect (chiar si de uz medical, cum ar fi: stetoscopul, butelia de oxigen, brancardul, etc.) aflat in raza de actiune a magnetului poate deveni un adevarat proiectil.

Ce este rezonanţa magnetică (RMN)?

Principalele beneficii ale metodei?

 • Caracterizarea structurala  şi funcțională a organelor interne;
 • Caracterizarea anomaliilor şi leziunilor focale de la nivelul țesuturilor moi ;
 • Diagnostic precis în evaluarea cancerului, a bolilor cardiovasculare, musculare şi anomalii osoase;
 • Detectează leziuni foarte mici (0,5 mm)
 • Evaluare neinvaziva a sistemului biliar,  fără a injecta substanța de contrast;
 • Administrarea cu risc minim a substanțelor de contrast, comparativ cu cele utilizate pentru examenele radiologice clasice sau tomografie computerizata (cele mai multe reacții alergice sunt date de substanțele pe baza de iod)
 • Diagnosticarea maladiei  Alzhemier cu ajutorul măsurătorilor de difuzie;
 • Descoperirea formațiunilor tumorale restante şi stadializare oncologica – TIM – scanarea întregului corp petru depistarea diseminărilor tumorilor secundare cu ajutorul unor măsurători scurte, cu posibiltatea compensării artefactelor de mișcare
 • Posibilitatea examinării pacienților care nu-şi post păstra imobilitatea – utilizarea secvențelor BLADE
  existenţa programelor dedicate pentru geriatrie
 • Investigația coloanei vertebrale care include şi orientare compensatorie în cazul modificărilor de statică spinală, pentru a face posibile secțiuni paralele cu structurile anatomice
 • Posibilitatea vizualizării întregii coloane vertebrale (C+T+L) – utilizarea funcției COMPOSING
 • Pentru examinările articulațiilor şi ale sistemului osteoarticular existenta modalităților de supresie grăsoasă
 • Puterea magnetului şi a gradientilor de câmp magnetic permit aplicarea unor câmpuri de investigație mici şi secțiuni sub 1 mm, cu păstrarea unui raport bun semnal/zgomot

RISCURILE
Câmpul magnetic nu prezintă pericol.
În cazul unor investigații poate fi necesară administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast (gadolinium) pentru a da detalii suplimentare în legătura cu procesul patologic. Substanțele de contrast sunt în general bine tolerate; în caz de sensibilizare (alergie), pot apărea însă unele reacții ca: prurit, urticarie, grețuri, care se remit de la sine.

AVANTAJE

 • diagnostic rapid şi precis prin folosirea uneia dintre celei mai moderne tehnici existente de examinare a corpului uman
 • detectarea unor leziuni foarte mici care nu pot fi depistate cu alte tehnici

            Centrul medical RMN TEST şi întreg personalul tratează cu maxima seriozitate relația cu pacienții, astfel încât aceștia să nu rămână cu experiențe neplăcute şi dureroase în urma efectuării examenului IRM.

Descrierea investigaţiei

   Pentru investigaţie pacientul este introdus în poziţie culcată, pe masa mobila pentru pacient în tunelul aparatului, în mijlocul unui cîmp magnetic puternic. In timpul examinarii pacientul este in permanent contact cu examinatorii printr-o instalatie de interfonie. În momentul începerii investigaţiei se emit impulsuri de înaltă frecvenţă, asupra zonei examinate a pacientului. Semnalele care sunt produse în corpul pacientului de aceste impulsuri sunt captate cu antene speciale şi transformate cu ajutorul unui calculator performant în imagini. In timpul examinarii, magnetul produce un zgomot intens, care poate fi diminuat semnificativ prin purtarea unor casti de protectie la urechi. Iar intre scanari, echipamentul nu produce zgomot.

           

In functie de zona analizata, investigatia poate sa dureze intre 15 si 45 de minute. Este foarte important, pentru claritatea imaginilor,  ca pe toata perioada examinarii pacientul sa stea nemiscat si la anumite tipuri de examinari sa respire dupa indicatiile primite din partea echipei de examinatori.

Ce este rezonanţa magnetică (RMN)?

Pregătirea pacientului

  • Pregătirea psihica: explicarea modului de desfășurare a examenului pacientului sau apartinatorilor, atunci când pacientul nu cooperează (ex: coma, copii etc). Pacientul va semna un document prin care confirma ca înțelege riscurile efectuării examenului IRM: Se recomanda discutarea cu medicul specialist despre necesitatea efectuării examinării, riscurile posibile, modalitatea de efectuare şi semnificația posibilelor rezultate.
  • Pregătirea efectiva: pacientul va scoate toate obiectele de metal şi cardurile magnetice (dispozitive pentru auz, placi dentare detașabile, orice tip de bijuterii, ceas,  agrafe de par) de pe corp pentru ca exista riscul ca toate aceste obiecte sa fie atrase de magnetul folosit pentru efectuarea examinării. în cazul în care pacientul a suferit un accident în antecedente sau dacă lucrează cu metale, exista posibilitatea ca acesta sa prezinte fragmente de metal la nivelul regiunii cefalice, în ochi, pe piele, de aceea se recomanda efectuarea unei radiografii înainte de efectuarea examenului IRM pentru a stabili dacă examinarea se poate efectua.
  • Pozitionarea pacientului şi efectuarea examinarii: în timpul efectuării examenului pacientul va auzi un ventilator, va simți masa mișcând-se şi diverse zgomote care sunt rezultatul scanarii. Pe tot timpul examenului pacientul poate comunica printr-un microfon cu examinatorul. Pacientul poate fi pozitionat pe masa pentru pacient fie cu capul fie cu picioarele înainte I functie de tipul examenului (în special pentru pacientii claustrofobi exista posibilitatea efectuarii examenelor de coloana vertebrala, abdomen şi articulații cu picioarele înainte).
Tipuri de investigatii

RMN CEREBRAL

RMN COLOANĂ VERTEBRALĂ

RMN MUSCULO-SCHELETAL

RMN ARTICULAŢII

RMN ABDOMINO-PELVIN

RMN SANI

RMN CEREBRAL+ANGIOGRAFIE

RMN ANGIOCAROTIDE

Contraindicaţii

ABSOLUTE:

    • CONTRAINDICATIE ABSOLUTA PREZENTA UNUI pace-maker, stimulator sau un defibrilator cardiac implantabil
    • Valve cardiace
    • Neurostimulator
    • Proteze la nivelul membrelor, genunchilor, şoldurilor din materiale necompatibile cu sistemul RM  (de ex. tije metalice sau şuruburi)
    • aparate auditive sau dentare
    • implanturi cohleare
    • agrafe sau suture metalice
    • femeile însărcinate în primul trimestru de sarcina (trebuie informat medical radiolog dacă alăptează)

RELATIVE

     • claustrofobie manifesta
     • pacienti intubati
     • stare de agitație psihomotorie care nu cedează la medicația sedativa administrata

Personelor cu antecedente alergice nu li se va administra substanta de contrast

Interdictii

TOATE OBIECTELE METALICE (CEASURI, BIJUTERII, CATARAME, INELE, CERCEI, CHEI, PIXURI, STILOURI) SAU MAGNETICE (CARTI DE CREDIT SAU CECURI, TELEFOANE MOBILE) AFLATE ASUPRA DUMNEAVOASTRĂ VOR FI LĂSATE ÎN CAMERA DE PREGĂTIRE. ACESTEA POT COMPROMITE INVESTIGAŢIA SAU NU VOR MAI FUNCŢIONA. VERIFICAREA SE VA FACE DE CATRE ASISTENUL DE SALA.

RMN TEST BACAU se afla in relatie contractuala cu CAS Bacau & Spitalul judetean de Urgenta Bacau.

Osteodensitometrie DEXA  – DIAGNOSTICAREA OSTEOPOROZEI 

Testarea densităţii osoase. Osteodensitometria

Ce putem afla cu o investigatie DEXA?

 

 • Putem determina procentual si cantitativ masa tesutului adipos, masa musculara si a apei din organism (adica compozitia corporala).
 • Putem realiza examinari standard pentru densitatea osoasa (coloana vertebrala antero-posterior, femur, dual femur, antebrat, corp total, compozitie corporala, analiza avansata articulara).
 • Putem face analiza riscului de fractura pentru un interval de 10 ani sau a indicelui de rezistenta a osului femural.
 • Putem face monitorizarea corecta a starii de nutritie, a programelor de scadere in greutate si elaborarea unor indicatii terapeutice adecvate.
 • Permite examinarea pacientilor cu o greutate de pana la 205 kg.
 • Timp de scanare redus, de numai 5 – 7 minute.
 • Imagini de inalta rezolutie.

Osteodensitometria este investigatia paraclinica de masurare a densitatii osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza. Osteodensitometria DEXA este cea mai moderna si foloseste raze X de densitati diferite ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase; nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (col femural – cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutica diferita. Osteodensitometria se recomanda tuturor femeilor dupa instalarea menopauzei, iar frecventa controlui ulterior o stabileste medicul specialist. Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii si cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul curant.

Nu este necesara nici o pregatire speciala inaintea efectuarii unei osteodensitometrii.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt